De betekenis van de Zeven Chakra’s en hun kleuren

De term “chakra” komt uit het Sanskriet en betekent “wiel” of “schijf”. Bij het menselijk lichaam verwijzen chakra’s naar de zeven energiecentra die door de wervelkolom lopen. Elk van deze chakra’s is verbonden met verschillende aspecten van ons fysieke, mentale, emotionele en spirituele welzijn. Een belangrijk aspect van chakra’s is de associatie met kleuren, die een diepe symboliek hebben binnen de spirituele en holistische tradities.

Laten we eens kijken naar de zeven chakra’s en bijbehorende kleuren:

1. Het Wortelchakra – Muladhara

Het wortelchakra ligt aan de basis van de wervelkolom. Dit chakra is verbonden met overleving, veiligheid en basisbehoeften. De kleur die wordt geassocieerd met het wortelchakra is rood, een krachtige en vitale kleur die staat voor gronding en fysieke energie.

2. Het Sacrale Chakra – Svadhisthana

Het sacrale chakra, net onder de navel, staat voor emoties, creativiteit en seksualiteit. De kleur die hoort bij het sacrale chakra is oranje, een warme en levendige kleur die staat voor passie en vitaliteit.

3. Het Zonnevlechtchakra – Manipura

Het zonnevlechtchakra ligt net boven de navel. Dit chakra verbindt zich met wilskracht, zelfvertrouwen en persoonlijke kracht. De kleur die hoort bij het zonnevlechtchakra is geel, een heldere en vrolijke kleur die staat voor energie en optimisme.

4. Het Hartchakra – Anahata

Het hartchakra, in het midden van de borst, vertegenwoordigt liefde, mededogen en verbondenheid. De kleur die hoort bij het hartchakra is groen, de kleur van de natuur, groei en harmonie. Soms wordt ook roze geassocieerd met dit chakra vanwege de liefdevolle eigenschappen.

5. Het Keelchakra – Vishuddha

Het keelchakra, in de keel, staat voor communicatie, expressie en waarheid. De kleur die we associeren met het keelchakra is blauw, een kalmerende en verkoelende kleur die staat voor openheid en eerlijkheid.

6. Het Derde Oog Chakra – Ajna

Het derde oog chakra, tussen de wenkbrauwen, vertegenwoordigt intuïtie, inzicht en verbeelding. De kleur die hoort bij het derde oog chakra is indigo, een diepe en mysterieuze kleur die staat voor wijsheid en innerlijke visie.

7. Het Kruinchakra – Sahasrara

Het kruinchakra, aan de bovenkant van het hoofd, staat voor spiritualiteit, verbondenheid met het universum en verlichting. De kleur die wordt geassocieerd met het kruinchakra is violet of wit, de kleuren van zuiverheid, spiritualiteit en hoger bewustzijn.

 

Elk van deze chakra’s speelt een cruciale rol in ons algehele welzijn, en het begrijpen van de kleuren kan ons helpen om ze in balans te brengen en onze energie te harmoniseren.