, ,

Emoties bij een representant

Onlangs maakte ik in een opstelling mee dat een representant na de sessie niet meer kon stoppen met huilen. Wat doe je dan?

Als een representant na de sessie niet kan stoppen met huilen, is het belangrijk om met zorg en meeleven te reageren. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de representant te ondersteunen:

  1. Bied troost en empathie: Ga bij de representant zitten en bied een luisterend oor aan. Laat de persoon weten dat de gevoelens geldig zijn en dat het normaal is om emotioneel te reageren tijdens een opstelling.
  2. Geef ruimte voor emoties: Laat de representant weten dat het oké is om te huilen en dat ze de tijd kunnen nemen die ze nodig hebben om te kalmeren. Moedig aan om de gevoelens te uiten en zich niet te haasten om zich weer samen te rapen.
  3. Ademhalingsoefeningen: Help de representant om rustiger te worden door te begeleiden bij ademhalingsoefeningen. Dit kan helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en de emoties onder controle te krijgen.
  4. Biedt fysieke steun: Als de representant het op prijs stelt, kun je ook fysieke steun bieden door bijvoorbeeld een hand op hun schouder te leggen of een arm om hen heen te slaan. Dit kan een gevoel van veiligheid en geborgenheid bieden.
  5. Aanbieden van verdere ondersteuning: Na de opstelling is het belangrijk om de representant verdere ondersteuning aan te bieden indien nodig. Dit kan bestaan uit doorverwijzing naar een therapeut of counselor voor verdere verwerking van de emoties. Deze stap is meestal niet nodig, maar kan wel genomen worden.
  6. Reflectie en integratie: Naarmate de representant kalmeert, kun je met de representant praten over wat ervaren is tijdens de opstelling en hoe hij/zij zich nu voelt. Moedig aan om de ervaringen te reflecteren.

Het is van cruciaal belang om de emotionele behoeften van de representant serieus te nemen en te ondersteunen bij het omgaan met hun emoties. Het is ook een goed idee om met de facilitator te overleggen over eventuele follow-up en verdere ondersteuning die nodig is.