Maanstanden

De maanstanden verwijzen naar de verschillende fasen van de maan die we vanaf de aarde kunnen waarnemen. De maan gaat door een cyclus van verschillende fasen, die worden beïnvloed door de positie van de maan ten opzichte van de zon en de aarde. Hier zijn de bekendste maanstanden:

Nieuwe maan

Dit is wanneer de maan zich tussen de zon en de aarde bevindt. Vanaf de aarde gezien is de maan dan volledig verlicht, waardoor hij niet zichtbaar is.

Wassende maan

Na de nieuwe maan begint de maan langzaam zichtbaar te worden als een dunne sikkel aan de rechterkant. Dit wordt de wassende maan genoemd.

Eerste kwartier:

Ongeveer een week na de nieuwe maan bevindt de maan zich in het eerste kwartier. Op dit punt is de helft van de maan zichtbaar vanaf de aarde, waarbij de rechterkant verlicht is.

Wassenende gibbous

Na het eerste kwartier wordt de zichtbare maanschijf steeds groter en wordt de term “wassenende gibbous” gebruikt om deze fase te beschrijven.

Volle maan

Dit is wanneer de aarde tussen de zon en de maan in staat, en de volledige verlichte kant van de maan naar de aarde is gericht. Een volle maan is helder en rond.

Afnemende gibbous

Na de volle maan begint de maan weer af te nemen. De term “afnemende gibbous” wordt gebruikt om de fase te beschrijven waarbij de zichtbare maanschijf nog steed s groot is, maar kleiner wordt.

Laatste kwartier

Ongeveer een week na de volle maan bevindt de maan zich in het laatste kwartier. Op dit punt is de helft van de maan zichtbaar vanaf de aarde, waarbij de linkerkant verlicht is.

Afnemende maan

De maan blijft afnemen totdat hij weer een dunne sikkel aan de linkerkant wordt, bekend als de afnemende maan.

Deze cyclus van maanstanden duurt gemiddeld ongeveer 29,5 dagen om te voltooien. Het is belangrijk op te merken dat de exacte duur van de cyclus kan variëren, en de zichtbaarheid van de maan kan ook worden beïnvloed door atmosferische omstandigheden en geografische locatie.

Fase Van De Maan, Nacht Sterren